Ishan’s Residence - Overview
  • Client name Mr.Venkatesan
  • Project type Ultra Luxury Holiday Villa
  • LocationYercaud ,TN
  • Project Size 3300 sq.ft + 5700 Sq.ft Landscaping
  • Scope of work Architecture - Project Management - Interior designing & Execution
  • StatusOngoing


This Holiday Villa is a urban residence located over a forested mountain at the edge of the yercaud, whose design corresponds to the topography of the land and seeks to recreate a countryside environment, through buildings that follow a contemporary line. The buildings are characterized by having a regular geometry that integrates into the environment.

This Villa is located on one side of a valley, surrounded by a thick forest. The extended horizon, sky, water, river, and reed, these elements of the site define a tranquil, pure and poetic atmosphere. In such an environment, we Ishan Foundation think architecture must be a careful intervention to the site, to avoid ruining the original sense of place and meanwhile create the close contact with nature. Thus a glass building on riverside and in trees naturally comes to mind as beginning idea, to integrate visitor, architecture and landscape.

Responding to the horizontal feature of surrounding landscape and trees in site, the building is made into a linear and folded form. Mr.Vasanth & Team decided to have the zigzags and flows, sometimes approaching the ground, sometimes floating in the air. While inside it provides to clients various views at different level and angle, it also gives an impression that architecture is touching the site in a very light form, thus creating a subtlety.

The soft soil geo-condition of the site also makes this floating form structurally reasonable since slim columns on pile foundations support the building. The floor thickness and column size are made to their minimum dimensions to emphasize the light character of building and feeling of floating. In the designers context of lacking local materials and craftsmanship, an abstract form becomes a natural choice aesthetically.

Note: For the Further Project Details And Broucher Please Reach Contact